Скрапирането на риболовен кораб „Диана” и модернизация на пълносистемно стопанство за аквакултури за отглеждане на пъстърва ще бъдат финансирани по ОП „Рибарство”

София, 10 октомври 2012 г. Два договора на обща стойност 2 395 129 лв. бяха подписани между ИАРА и бенефициенти по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство”.

Единият е по мярка 1.1 „Публична помощ за постоянно прекратяване на риболовните дейности” по проект на компанията “ЧУПРИНОВ 65″ ЕООД от гр. Каварна. Проектното предложение предвижда нарязване на риболовен кораб „Диана” за скрап. Риболовният съд е с дължина  е 10,3 м., произведен е преди 15 г. и е с тонаж 5.35 БТ.
Изчислената премия е на стойност 59 606 лв., а безвъзмездната финансова помощ за скрапирането на кораб „Диана” е в размер на 58 927 лв.

Другият подписан договор е по мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултура” с бенефициента „Магура турс” ООД от с. Горни Лом, общ. Чупрене, обл. Видин. Проектът е на обща стойност 2 335 523 лв. за реконструкция и модернизация на пълносистемно стопанство за аквакултури затворена рециркулационна система в с. Стакевци, общ. Белоградчик. Одобрената безвъзмездна финансова  помощ е в размер на 1 401 314 лв.

Бенефициентът предвижда да изгради едно модерно, отговарящо на всички европейски норми и изисквания, пълносистемно стопанство за аквакултури за отглеждане на пъстърва. Инсталацията ще бъде от типа – „универсална затворена рециркулационна система”, която като технология на производство представлява най-модерният способ за отглеждане на риба.
В производствената си програма „Магура турс” ООД залага годишно производство до 140 тона пъстърва.
Срокът за изпълнение на проекта е осем месеца. След реализацията му ще бъдат осигурени три нови работни места.