ИАРА и Община Бургас подписаха договор за реконструкция и модернизация на рибарско пристанище “Сарафово” по Оперативна програма “Рибарство”

София, 8 януари 2013 г. – Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ сключи договор с Община Бургас за реконструкция и модернизация на рибарско пристанище „Сарафово” по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство”. Договорът беше официално подписан от изпълнителния директор на ИАРА д-р Драгомир Господинов и  кметът на община Бургас Димитър Николов.

Това е първият договор за реконструкция на рибарско пристанище. Общата стойност на проекта е 12 млн. лв., като безвъзмездната финансова помощ по оперативната програма е близо 10 млн. лв., а средствата от Община Бургас са 2 млн. лв.

Проектът за реконструкция и модернизация на рибарско пристанище „Сарафово” има за цел достигане на адекватен на нуждите капацитет за безопасно приставане, престояване и обслужване на рибарски кораби и осигуряване на ефективно, безопасно и хигиенично оборудване за разтоварване и временно съхраняване на уловите, както и за подобряване на работните условия.

Безвъзмездната финансова помощ по проекта е 9 775 765,54  лв. и представлява 100 % от одобрените инвестиционни разходи.

Изграждането на модерно рибарско пристанище на територията на община Бургас ще повиши многократно контрола и ще ограничи нерегламентираните риболовни дейности.

Чрез изграждането на рибна борса на територията на пристанище „Сарафово“ ще бъде дадена възможност на рибарите за директна продажба на улова. Същевременно крайният потребител ще може да се снабди с риба от първа ръка, без участието на прекупвачи, което е своеобразен регулатор за пазара на риба в града.

Община Бургас в качеството си на оператор на пристанището ще осигурява контрол върху дейността на рибната борса за постигане на прозрачност и баланс в процеса на търговия.  В следствие на модернизацията, пристанището ще предлага ток, вода и интернет до всяко корабно място, което ще улесни инсталирането и използването на модерно корабно оборудване. Пристанището ще предоставя необходимите условия за съхранението на улова на борда на риболовния кораб.

Срокът на изпълнение /реализация/ на проекта е 18 месеца.